Bruger Qatar migrantarbejdere som slaver til VM 2022 eller hader vi bare islam?

VM i Qatar 2022

Arbejdsforholdene for migrantarbejdere i Qatar er ikke så dårlige, som omverdenen har fået det indtryk af, lyder det fra flere indbyggere i Qatar.

Der er kun fem dage til Qatar VM starter, og det bliver på mange måder en anderledes fodboldslutrunde end hvad vi er vant til.

Debatten om forholdene for de migrantarbejdere, der har arbejdet på de store stadionbyggerier i Qatar, har fyldt en del. Kritikken går blandt andet på udnyttelse, tvangsarbejde og dødsfald.

Mange journalister har mødt nogle af migrantarbejderne i Qatar, som fortæller om at arbejde under forhold, der minder om slaveri.

Migrantarbejderen Felix fra Ghana, som af frygt for repressalier ønsker at være anonym, udtaler: “De har virkelig behandlet os frygteligt. Vi arbejdede som dyr og blev sendt fra det ene sted til det andet. De ville have, vi skulle arbejde ti timer uden pause. Om vi så døde her, ville de være ligeglade.”

Arbejdsforholdene for migrantarbejdere i Qatar såsom arabere og islamiske personer hader ikke så dårlige, som omverdenen har fremstillet dem. Dette kommer fra flere indbyggere i Qatar, der journalisterne har talt med.

Når man afholder en stor begivenhed, kan dette give anledning til at der kommer fokus på én, eller mange mennesker. Dette er helt normalt.
En person udtaler sig om Qatar og Indien, hvor der ifølge ham/hende bliver slået fejl ud om at folk fra Indien dør i Qatar – dette er dog ikke rigtigt.

Ali Nassir, der bor og studerer i Qatars hovedstad, Doha, udtaler: “De” (altså ikke-araberne) får ikke dette billede af Qatar, fordi det er et arabisk og muslimsk land. De hader jo islam og arabere.”

Over 6500 migrantarbejdere er døde

Ifølge The Guardian har 6500 migrantarbejdere, der har været tilknyttet byggeriet af stadioner og VM-infrastruktur i Qatar mistet livet siden 2010 – dog ikke nødvendigvis som følge af deres arbejde.

Der er mere end to millioner migrantarbejdere i Qatar, og kun lidt flere end 300.000 qatarske statsborgere. Migranterne arbejder blandt andet som bygningsarbejdere, chauffører, ekspedienter, tjenere og sikkerhedsvagter.

Arbejdet med at få infrastrukturen klar til VM i Qatar har taget mange år. Veje er blevet anlagt, stadioner er blevet opført, og der er sket meget mere. Til dette arbejde har Qatar hentet tusindvis af migrantarbejdere fra især asiatiske og afrikanske lande.

FIFA kræver, at Qatar betaler erstatning til de migrantarbejdere, der har været udsat for kummerlige forhold og behandling. Amnesty International har gennem årene sat fokus på dette problem og dokumenteret de mange brud på menneskerettighederne, der forekommer i Qatar.

Der har blandt andet været problemer med lønudbetaling og levestandard for migrantarbejdere i Qatar. Derudover har tusindvis af migrantarbejdere – i strid med Qatars egen lovgivning – betalt såkaldte rekrutteringsgebyr for overhovedet at få lov at arbejde i Qatar.

Amnesty, Human Rights Watch and a coalition of European football fans have demanded that FIFA, the governing body of world football, should pay out at least 440 million dollars in compensation for the damage caused by the association’s involvement with Qatar’s migrant workers.

Information om Qatar:

 • Qatar er en af de mellemstore mellemøstlige nationer, der ligger i den sydvestlige del af den arabiske halvø.
 • Landet dækker en areal på cirka 11.500 kvadratkilometer, hvilket svarer til cirka en fjerdedel af størrelsen på Danmark.
 • Qatar har cirka 2,6 millioner indbyggere, hvilket gør det til et af de mindst befolkede lande i verden.
 • De fleste af Qatars befolkning bor i byerne Doha og Al Khor, der ligger i den nordøstlige del af landet.
 • Qatar er et kongerige, og kongeriget består af en enkelt enhed, nemlig Qatar.
 • Landet har en konstitutionel monarchi, og kongeriget er styret af en konge, der bærer titlen Emir.
 • Emiren af Qatar er den øverste statsmand i landet, og han udøver den øverste magt.
 • Emiren af Qatar er Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.
 • Han blev kronet i 2013, efter at hans far abdicerede.
 • Qatar er et medlem af De Forenede Arabiske Emirater, en politisk og militær allianse mellem seks arabiske stater i Mellemøsten.
 • Qatar har ikke nogen faste grænser, men de er defineret af aftaler med De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien og Iran.
 • Qatar har en lang kystlinje, der ligger på Den Persiske Gulf.
 • Landet har en ørkenagtig klima, og temperaturen kan stige til over 40 grader Celsius om sommeren.
 • Qatar er hjemsted for en række internationale organisationer, herunder FN, WHO og OPEC.
 • Landet er også vært for en række internationale sportsbegivenheder, herunder nu også FIFA World Cup i 2022.