Hvad indebærer Københavns storkreds, når det kommer til valg?

KØBENHAVNS STORKREDS

At være medlem af Folketinget er en stor og vigtig position, der kræver mange timer ved skrivebordet. Derfor er Folketinget inddelt i fire hovedkredse, hvor dine politiske kollegaer sidder – de fire hovedkredse er Øst-, Vest-, Nord- og Sydsjælland/Bornholm. Hovedstaden er for stor til én kreds, så derfor er København delt op i tre kredse: Københavns storkreds, aprilkreds og nordjyske kreds. Men hvad indebærer de tre kredse? Og hvor vil du stemme henne? Vi forklarer dig det hele her!

København: Tre storkredse i én by

I den store by København findes der tre selvstændige storkredse: Vest-, aprilkredsen og nordjyske kredsen. Den store forskel på de tre kredse er, at Vest-, aprilkredsen og nordjyske kredsen ikke udgør én geografisk del af København, men snarere repræsenterer et politisk område. Med andre ord kan du have din bopæl i Københavns vestlige bydele men alligevel ende med at stemme i aprilkredsen eller nordjyske kredsen, alt afhængigt af din adresse.

Vestkredsen – bestående af dele af Valby og Østerbro

Vestkredsen består udelukkende af folketingsmedlemmer, der sidder i Folketinget for partierne: Socialdemokratiet (SF), Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Vestkredsen omfatter følgende dele af København: Valby – Bispebjerg – Brønshøj – Utterslevmagle – Vanløse – Frederiksberg Allé-området – Østerbro fra Sankt Hans Torv til Kongens Have.

Aprilkredsen – bestående af dele af Nørrebro og Østerbro

Aprilkredsen består udelukkende af folketingsmedlemmer, der sidder i Folketinget for partierne: Socialdemokratiet (SF), Det Radikale Venstre og Enhedslisten. Aprilkredsen omfatter følgende dele af København: Nørrebro – Østerbro fra Kongens Have til Lergravsparken. Udover ovenstående omfatter aprilkredsen desuden dele af Frederiksberg Allé-området samt dele af Bispebjerg-området.

Nordjyske kredsen – bestående af dele af Brøndby Strand og Greve

Nordjyske kredsen består udelukkende af folketingsmedlemmer, der sidder i Folketinget for partierne: Socialdemokratiet (SF), Det Radikale Venstre og Enhedslisten. Nordjyske kredsen omfatter følgende dele af København: Brøndby Strand – Greve fra Lerchenborgvej til Baunegade-området. Udover ovenstående omfatter nordjyske kredsen desuden dele af Vanløse-området samt dele af Brumleby/Utterslevmagle-området.

Hvor stemmer du henne?

I 2020 bliver der valgt ni nye medlemmer til Folketinget. Det betyder, at du ved dette valgs lancering har mulighed for at finde ud af, hvilken storkreds du skal stemme i ved dette valg. Her gennemgår vi en række forskellige scenarier, så du kan finde ud af, hvor du skal stemme henne!

Scenarie 1: Du bor på Frederiksberg Allé pga. din adresse har du valget mellem Vest- eller aprilkredsen!

Scenarie 2: Du bor på Nordsjælland men arbejder på Frederiksberg Allé! Her har du mulighed for at vælge mellem Vest-, kredsen eller nord storkredsen. Du kan endda flytte midlertidigt for at sikre dig det rigtige valg! Dog vil din folketingsmand være den samme som din bopælsmand efter valget 2020!

Scenarie 3: Du bor på Frederiksberg Allé men arbejder på Nordsjælland! Her har du mulighed for at vælge mellem nordjyske – eller sønderjyske! Dog vil din folketingsmand være den samme som din bopælsmand efter valget 2020!

Som du altså kan se, har du en bred vifte af muligheder for at stemme i Københavns storkreds, når du næste gang har mulighed for at stemme. Dog er der endnu ikke et valg, der er udskrevet. Vi har alle mulighed for at stemme i Københavns storkreds, aprilkreds og nordjyske kreds lige om hjørnet, inden det er tid til at stemme i 2026.

Konklusion

I denne sektion om Københavns storkreds har vi beskæftiget os med denne unikke funktion i folketinget. København er en stor by, og derfor skal vi også have tre forskellige storkredse indenfor folketingets fire hovedkredse. Når der er valg, er det vigtigt at du husker, hvor du skal stemme eftersom din folketingsmand bliver valgt i den storkreds, du vælger at stemme i.

Skriv et svar